Restauratie en herbinding Stirpium historiae pemtades van de Librije van Enkhuizen

Nederland kent nog maar één 17de eeuwse stadsbibliotheek die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie, en dat is de Librije van Enkhuizen. Het werk Stirpium historiae pemtades van Dodonaeus, gedrukt in 1585 in Antwerpen, is onderdeel van deze historische collectie, en is op verzoek van het bestuur van Stichting Librije Westerkerk Enkhuizen gerestaureerd. Het ging bij dit boek vooral om het vervangen van de band die in 1989 is geplaatst. Het papier van het boekblok is over het algemeen in zeer goede conditie, maar de band kwam tussen schutbladen en boekblok los van het boekblok. Stirpium historiae pemtades behoort tot de topstukken van de collectie van de Librije en wordt vaak getoond bij rondleidingen. Het was om die reden van belang de vorige band te vervangen voor een band die de inhoud beter draagt en beschermt. Ook bestond de wens het boek een band te gegeven die zou aansluiten bij de historische banden van de Librije uit dezelfde periode. Er is een reconstructie gemaakt op grond van de sporen op het boek waaruit af te leiden viel welk type band er omheen gezeten had.

Lees verder

Herstel Renteboek Oudezijds Huiszittenhuis

Dit Renteboek uit de periode van 1545 tot 1605 bevat een register van de eigendommen van het Oudezijds Huiszittenhuis van het Stadsarchief van Amsterdam. De band en het boekblok waren van elkaar gescheiden en zijn door de restauratie weer tot één geheel gemaakt.

Het boekblok liet gebruiksschade zien. De randen waren vettig, katernen vooruitgeschoven of losgeraakt. Het naaisel van de katernen was echter in goede conditie. Het papier was aan het begin en het einde van het boek heel teer geworden. De eerste 20 en de laatste 10 bladen waren losgescheurd.

Lees verder

Geen ‘haaienleer’ maar segrijn dat leer én perkament kan zijn.

In 2016 onderzocht voor mijn Master Conservering en restauratie aan de Universiteit van Amsterdam de materiële eigenschappen van het segrijn om 85 boekbanden uit de Koninklijke Bibliotheek en Ets Haim-Livraria Montezinos. Dit complexe huidmateriaal kan perkament- of leerachtige eigenschappen hebben. De dwarsdoorsnedes die ik hiertoe prepareerde, zijn inmiddels voor verder onderzoek beschikbaar bij de betreffende collecties, evenals een gebonden exemplaar van mijn onderzoek. Een digitale kopie is op verzoek beschikbaar. Voor de Koninklijke Bibliotheek schreef ik een blog over mijn onderzoek en de resultaten, Haaienleer of segrijn: luxe en mysterie.

Lees verder

TEFAF 2017: Der Blaue Reiter Almanac

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis toont dit jaar, samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en Stedelijk Museum Amsterdam, in zijn stand 728 op de TEFAF een luxe uitgave van de almanak Der Blaue Reiter uit 1912. Met steun van het TEFAF Museum Restoration Fund is het mogelijk gemaakt dit unieke exemplaar door Restauratie Nijhoff Asser te laten restaureren en voor te bereiden voor expositie. Op de TEFAF wordt de door het RKD met genoemde musea verworven almanak voor het eerst aan een groot publiek getoond.

Bekijk hier de film die gemaakt is over dit uniek, genummerd exemplaar van de luxe-uitgave van de almanak Der Blaue Reiter (1912), inclusief de originele cassette. En lees ook het persbericht van het RKD over de almanak.

TEFAF Maastricht 10-19 maart 2017
https://www.tefaf.com/fairs/tefaf-maastricht

 

 

Restauratie Atlas Valk – een tactiele ervaring

Op 19 mei 2016 kocht de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, met steun van de Vereniging Rembrandt,  een zeldzame atlas aan. Deze atlas uit 1714, gemaakt door de Amsterdamse drukkers Gerard en Leonard Valk, is nagenoeg intact gebleven. Dit is bijzonder omdat oude atlassen vanwege de kostbaarheid van de afzonderlijke kaarten, vaak uit elkaar werden gehaald. Van deze atlas is slechts één ander exemplaar bekend, dat wordt bewaard in de Zentralbibliotheek in Zürich.

Lees verder

Het ‘haaienleer’ mysterie. Een tipje van de sluier opgelicht.

Naast mijn werk in ons atelier, volg ik sinds twee jaar de Master Conservering en restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werk ik aan mijn scriptie. Ik onderzoek een bekledingsmateriaal dat al sinds de zeventiende eeuw vooral in zwarte kleur om almanakken en boeken van religieuze aard voorkomt en dat bekend staat onder de, mijns inziens, mystificerende naam ‘haaienleer’ (afb. 1). Een betere term is het vroeger gebruikelijkere segrijn, een verzamelnaam voor materiaal met een korrelig oppervlak.

Lees verder

Mooi bibliotheekproject op Kasteel Rosendael bij Arnhem

In augustus begint het bibliotheekproject in de boekentoren van Kasteel Rosendael. De bibliotheek is nodig aan onderhoud toe. Maar tegelijkertijd mogen ook het historische beeld van het verval van de boeken na de oorlog en de sporen van de granaatinslag niet verloren gaan. Een uitdaging dus! We zijn blij dat er veel vrijwilligers bereid zijn gevonden om mee te werken. Dankzij het royale gebaar van Buitenplaats Beekhuizen logeren wij met studenten van Conservering en Restauratie van de Universiteit van Amsterdam in een prachtig tenthuis op fietsafstand van het kasteel. www.buitenplaatsbeekhuizen.nl.

Op de foto een rij leren boekruggen waarlangs in 1945 een granaatscherf scheerde.

Anatomisch papier-mache model van een Gorilla

We hebben deze maand de restauratie van de papier-mâché gorilla van Museum Boerhaave afgerond. Deze gorilla is niet opgebouwd uit lagen papier rond een metalen structuur zoals de vele andere modellen die vervaardigd zijn door Dr. Auzoux, maar dit model heeft een aantal echte botten en een schedel.

Op zondag 27 september is er in Museum Boerhaave een publieksbijeenkomst georganiseerd over de restauratie van de gorilla, hier heeft Eliza Jacobi een lezing gehouden. Er was veel media-aandacht voor de restauratie en het DNA onderzoek. Klik hier voor het persbericht van Museum Boerhaave
Lees verder

Goudleer op de Wiersse

Op 11 september is de Grote Zaal van Victor de Stuers in het Bouwhuis van de Wiersse heropend in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de heer C.G.A.Cornielje. RNA restaureerde de 82 vellen goudleerbehang waarmee de muren boven de lambrisering bekleed waren. Het behangsel is in de eerste kwart van de 18de eeuw door een Mechelse goudleer atelier gemaakt en was sinds 1872 in bezit van Victor de Stuers. Sinds 1925 hangt het in het Bouwhuis waar de dochter van Victor de Stuers de zaal ter ere van haar vader liet herbouwen. De zaal bevond zich eerst in de Parkstraat in Den Haag.

RNA maakte de vellen schoon en repareerde ze met behoud van de oude naden. Het behangsel is met klittenband op een licht metalen systeem aangebracht waarmee het leer mee kan bewegen met de verschillen in temperatuur en vochtigheid.

Goudleer en perkament in de Pieterskerk te Leiden

In februari 2014 restaureerde RNA het goudleerbehang en de perkamenten naamregisters in de Kerkmeesterskamer van de Pieterskerk. Het goudleer en het perkament in deze kamer die allleen in gebruik is tijdens bijzondere gelegenheden, hadden de afgelopen jaren schade opgelopen. Er waren twee winkelhaakscheuren ontstaan, een lokale blindslag van het vernis door lekkage en een hoek met ernstige vochtschade aan het leer als gevolg van een ongelukkige plaatsing van een bevochtiger. Verder liepen er twee krimpscheuren midden over de beide naamregisters. De schade kon in twee weken op locatie hersteld worden. Lees verder

Alles in het klein

We zijn bezig met de restauratie van de inboedel van het poppenhuis van het Haags Historisch Museum. Dit is een samenwerking met restauratoren uit andere disciplines. Wij verzorgen de conservering van de boeken, kunst werken op papier en meubels met leren bekleding. De restauratie van het poppenhuis zelf, onder andere het behang en de papieren vloerbekleding, is al afgerond in 2013. Lees verder

Tanden poetsen!

Dit jaar hebben we gewerkt aan een verzameling van paardengebitten van de Universiteit van Wageningen. Ze tonen de ontwikkeling van het paardengebit tijdens het leven van het paard, maar ook enkele afwijkingen. De gebitten zijn gemaakt van papier-mâché, beschilderd en afgewerkt met lagen dierlijke lijm. Al eerder hadden we een life-size paardenmodel van papier-mâché van de collectie van Wageningen gerestaureerd.

Lees verder

Goudleer in de slaapkamer van Jonker Louis van Heeswijk

Het goudleer van Kasteel Heeswijk lag al 19 jaar op zolder, toen de directeur Jacqueline Kerkhoff aan RNA de opdracht gaf om het te restaureren en in de kamer van Jonker Louis te monteren. Het 18de eeuwse goudleer met rode bloemenranken en bladeren versierd, lag uitgedroogd en onder het stof in een stellingkast opgeborgen. Gelukkig hadden de studenten van het SRAL in 1994 voor een uitstekende documentatie gezorgd tijdens het afhalen van het leerbehang. Het goudleerbehangsel is schoongemaakt en vervoerd naar het atelier van RNA. Lees verder

De Nederlandse Restauratiebeurs 2013

Het was weer een leuke restauratiebeurs. Het is een belangrijke platvorm voor het restauratievak. Er waren een aantal interessante symposia met name over schimmelbestrijding, digitalisering en historische binnenruimten. In een gecondenseerde vorm ontmoet je opdrachtgevers, collegae en leveranciers van conserveringsmaterialen.

Het scheepvaartmuseum

Amsterdam 11-04-2013

Vandaag waren Herre en Elizabet in het Scheepvaart Museum om naar de kaartenboeken kijken. De conservator had boeken en kaarten klaar gelegd die binnenkort tentoongesteld gaan worden. Aan sommigen moet eerst onderhoud verricht. Ook moest er beoordeeld worden of de boeken wel tentoongesteld zouden kunnen worden.

Het was een feest om zoveel van deze prachtige boeken gevuld met even zo mooie kaarten te zien! En de grootste verrassing waren de prachtige boekbanden van Albert Magnus om de Blaeu-atlassen in rood marokijn leer vol sprankelend verguldwerk, de Mozart van de boekbinders. Lees verder