Het atelier en de restauratoren

We werken met drie vaste gediplomeerde restauratoren in het atelier. Regelmatig werken er restauratoren in opleiding (RIO) van de Universiteit van Amsterdam in het atelier. De RIO doet zo werkervaring op en er is een vruchtbare uitwisseling tussen de startende nieuwe collega en de gevestigde, ervaren vakman/vrouw.
Voor grotere projecten werken we samen met een groep ervaren, zelfstandige restauratoren.

Het atelier beschikt over een goed beveiligd depot met een stabiel klimaat, een verf- en pigmentenkamer, een bevochtigingsruimte, leerschalm-machines, diverse persen, een onderdruktafel, een spoelruimte, verguldapparatuur en een grote vakbibliotheek. Het atelier is fysiek beveiligd met rolluiken en elektronisch met een alarm volgsysteem.

Naast het werk in het atelier zijn we ook op andere plekken te vinden binnen ons vakgebied. We geven les bij de UvA aan de restauratie opleiding, we zetten ons in voor de vakvereniging Restauratoren Nederland en we bezoeken regelmatig congressen en symposia in binnen- en buitenland. Ook geven we met enige regelmaat lezingen en publiceren we over ons werk in vakbladen.

Elizabet Nijhoff Asser

Elizabet Nijhoff Asser (1956) heeft als eigenaar van RNA 30 jaar ervaring in papier- en boekrestauratie. Met het diploma van de Opleiding Restauratoren in haar zak begon zij haar carrière bij Teylers Museum en bij het Amsterdamse Stadsarchief. Vervolgens richtte zij samen met Pau Groenendijk Restauratiebedrijf en Binderij ‘Mooie Boeken en Papierwerken’ op. Sinds 2012 werkt zij met Eliza Jacobi, Saskia Mertens en Herre de Vries samen onder de naam RNA. Tegenwoordig werk zij in deeltijd als docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de restauratie van complexe objecten zoals anatomische modellen van papier-maché, perkamenten charters met waszegels en 19de eeuwse foto- en gelegenheidsalbums. De laatste jaren heeft zij veel aandacht gestopt in de ontwikkeling van flexibele montagesystemen voor goudleren behangsels.

CV Elizabet

Herre de Vries

Herre de Vries (1981) begon in 1999 als boekbinder bij Atelier Kloosterman Boekbinders in Amsterdam. Van 2003 tot 2007 volgde hij de restauratorenopleiding aan het Instituut Collectie Nederland met de specialisatie boek en papier. Daarna werkte hij als boekrestaurator bij Mooie Boeken en Papierwerken. In 2012 werkte hij samen met de Italiaanse restauratrice Gaia Petrella aan de restauratie van een collectie Islamitische handschriften in de Vaticaanse Bibliotheek. In december van dat jaar gaven zij samen met Irene Zanella les aan het Irakese Instituut voor de Restauratie in Erbil, Noord-Irak. Vanaf 2013 werkt hij weer bij RNA, de voortzetting van Mooie Boeken. Begin 2017 behaalde hij zijn de MA-diploma Conservering en restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 april van dat jaar is hij mede-eigenaar van RNA.

CV Herre

Juliet Baines

Juliet Baines (1992) behaalde in 2018 haar post-MA in conservering en restauratie van boek en papier aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar opleiding liep ze stage in het traditionele Japanse restauratieatelier Restorient en in de universiteitsbibliotheek van Leiden. Daarna volgde een stage in het restauratieatelier van de Chester Beatty Library in Dublin en bij CCAHA, het regionale restauratie centrum in Philadelphia. Na haar afstuderen verhuisde Juliet terug naar Philadelphia om haar werk bij CCAHA voort te zetten als Mellon Fellow. Tijdens de twee jaar durende fellowship werkte ze aan uitlopende objecten zoals zeefdrukken van Andy Warhol, perkamenten charters en ontwerpschetsen van de architect Louis Kahn. Vanaf oktober 2020 is Juliet werkzaam bij RNA.

CV Juliet