Kijktip: RNA op NPO 3 in Dichter bij Anne Frank

Voor het programma Dichter bij Anne Frank presenteren Herre de Vries en Elizabet Nijhoff Asser hun bijzondere werk aan de dagboeken van Anne Frank dat zij voor de Anne Frank Stichting en het NIOD uitvoeren. Naast het beheer en behoud heeft Herre als lid van het Facsimile Collectief ook mede de nieuwe facsimile van het fotoalbum van Anne Frank gemaakt.

Beheer en behoud van de dagboeken

Kijk hier de trailer

Het bijschrift van de documentaire luidt: 

“Het Achterhuis van Anne Frank is misschien wel het bekendste dagboek ter wereld. Expertisecentrum NIOD, beheerder van het boek, heeft met nieuwe technieken hoogwaardige, gedigitaliseerde kopieën kunnen maken. Dat is voor Hila Noorzai aanleiding om in deze nieuwe serie dieper in het verhaal van het Joodse meisje te duiken. In Dichter bij Anne Frank spreekt ze bijvoorbeeld met Eva Schloss, het latere stiefzusje van Anne Frank.”

Daarnaast volgt ze onderzoekers en restauratoren bij hun missie de originele manuscripten in goede staat te houden. Dit is nogal een klus en men gaat dan ook secuur met de boeken om. Er is maar één persoon die ze in de afgelopen twintig jaar jaar heeft mogen hanteren en deze persoon werkt vanuit ons atelier. Dit is om risico’s op schade tijdens het hanteren van dit complexe materiaal te vermijden. Wij kennen de kwetsbaarheid van het materiaal immers door en door. Eens per jaar worden de boeken op een andere pagina open gelegd, zodat alle pagina’s evenveel blootgesteld worden aan licht en lucht.

Wanneer is Dichter Bij Anne Frank op televisie te zien?

Dichter bij Anne Frank is maandag 29 april om 21:55 uur, dinsdag 30 april om 22:15, woensdag 1 mei om 22:15 en donderdag 2 mei om 22:10 uur te zien bij AVROTROS op NPO3.