Van Doesburg klaar voor de toekomst

Rechteronderhoek van AB5168 in daglicht en doorzicht, restauraties dateren van voor 2019. Zie ook "jaune" in Van Doesburgs handschrift onder het gele vlak en "blu" (of "blanc") onder het wit/grijze vlak.

Disclosing Futures – Rethinking Heritage, 2, 3, 4 november 2022

Na vier jaar is de prachtige tekeningencollectie van architect en kunstenaar Theo van Doesburg toegankelijker en beter beschermd voor de toekomst dan ooit tevoren.

Binnen het grote project Architectuur Dichterbij van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam conserveerden en restaureerden wij, in 10 batches, een totaal van 446 tekeningen en gouaches van Theo en Nelly van Doesburg en Cornelis van Eesteren.

Door een groot deel van het oeuvre van Van Doesburg als geheel te behandelen, kregen we gedurende de jaren een uniek en veelomvattend inzicht over de werkwijze, stijl, materiële aspecten en ontwerpkeuzes van Van Doesburg. Op de tekeningen en ontwerpen zijn veel gebruikssporen van de ontwerper te vinden. De tekeningen zijn duidelijk werkplaatsontwerpen, die primair concept en kleur moeten overbrengen. Lees verder over de schetsende stijl van Theo van Doesburg in onze blog Van de hand van Van Doesburg.

De inzichten die wij tijdens de behandelingen van de tekeningen hebben opgedaan, presenteerden we tijdens een paneldiscussie op 2 november 2022 op het congres Disclosing Futures – Rethinking Heritage bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De opnamen van onze lezing zijn via deze link te bekijken.