Anatomisch papier-mache model van een Gorilla

We hebben deze maand de restauratie van de papier-mâché gorilla van Museum Boerhaave afgerond. Deze gorilla is niet opgebouwd uit lagen papier rond een metalen structuur zoals de vele andere modellen die vervaardigd zijn door Dr. Auzoux, maar dit model heeft een aantal echte botten en een schedel.

Op zondag 27 september is er in Museum Boerhaave een publieksbijeenkomst georganiseerd over de restauratie van de gorilla, hier heeft Eliza Jacobi een lezing gehouden. Er was veel media-aandacht voor de restauratie en het DNA onderzoek. Klik hier voor het persbericht van Museum Boerhaave

Het belang van dit unieke model – ook wel ‘de Rembrandt van Auzoux’ genoemd – kan nauwelijks worden overschat. De conservator Bart Grob en restaurator Auke Gerrits van Museum Boerhaave vertellen over de ontdekking en de restauratie van de houten en metalen onderdelen. Onderzoeker Barbara Gravendeel van Naturalis Biodiversity Center vertelt over museomics en wat gorilla-DNA daarmee te maken heeft. En Floyd Wittink van de Hoge School Leiden geeft een inkijkje in hoe studenten werken aan de DNA-analyse van de gorilla.

Tijdens de bijeenkomst kon de bezoeker kijken naar een live-restauratie van het Auzoux model door Eliza Jacobi. Ook vertelde zij hoe zij het gorilla-model heeft schoongemaakt en hersteld.

Er is veel media aandacht voor dit projecten kijk bijvoorbeeld in de Volkskrant of bij het Leidsch Dagblad of The National Geographic