Poppenhuis van Lita de Ranitz

Dit poppenhuis is een pronkkast met daarin zes vertrekken die een zeer gedetailleerd beeld geven van een Haagse villa uit het begin van de twintigste eeuw. De opdrachtgeefster een adellijke Haagse dame: Jonkvrouwe Lita de Rantiz.
In 2013 hebben we in opdracht van het Haags Historisch Museum en in samenwerking met hout-, glas, en textielrestauratoren het interieur en exterieur van het poppenhuis gerestaureerd.

Dit poppenhuis is een pronkkast met daarin zes vertrekken die een zeer gedetailleerd beeld geven van een Haagse villa uit het begin van de twintigste eeuw. De opdrachtgeefster een adellijke Haagse dame: Jonkvrouwe Lita de Rantiz. Zij richtte het poppenhuis in en reisde met haar vriendin Marie Auguste van Hogendorp door Europa, op jacht naar meubeltjes en andere stukken voor haar poppenhuis. Van tal van bekende kunstenaars wist Lita miniatuurschilderijen te verwerven. Zo hangen in de diverse vertrekken werken van Louis Apol, Johan Bartold Jongkind, Floris Arntzenius, Jan Toorop, Willem Elisa Roelofs, Willem Bastiaan Tholen en vele anderen.*

Allereerst hebben we gewerkt aan het herstellen van scheuren en gaten in het behang van de verschillende kamers. Ook de vloeren hebben we behandeld. De vloeren zijn van papier, meestal beschilderd met een patroon van tegels en daaroverheen een schellak laag ter afwerking. De vloer in de gang beneden was bijvoorbeeld erg gaan bobbelen. In de gang boven was het oppervlak beschadigd. In de zitkamer (links boven) waren scheuren en verkleuringen ontstaan in het wit gestreepte behang.

Na de behandeling van het interieur waren de meubeltjes en diverse voorwerpen aan de beurt. Wij hebben objecten behandeld zoals boeken, kussentjes, ingelijste aquarellen, stoelen met leren bekleding, lampjes met papieren kappen en anderen voorwerpen. Bij de behandeling van de objecten hebben van dezelfde soorten materialen en lijmen gebruik gemaakt als we voor ‘grote’ objecten gebruiken. We maken veel gebruik van zelf gekleurd Japans papier, stijfsel en methylcellulose lijmen.

In het najaar van 2014 zullen alle restauraties afgerond zijn en zal er een ‘housewarming’ plaatsvinden in het Haags Historisch museum.

* overgenomen uit: Robert van Lit “De poppenhuizen van Jonkvrouwe Lita de Ranitz” Den haag 2002