Prachtige vlinders van papier

Deze prachtige papieren vlinders zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De papieren vleugels zijn in de 19e eeuw met de handbeschilderd. Alle vlinders zitten met spelden in de houten achtergrond geprikt. De vlinderkast was zeer stoffig en vuil.
Deze prachtige papieren vlinders zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De papieren vleugels zijn in de 19e eeuw met de hand beschilderd. De vlinderkast behoort tot de collectie van Museum Boerhaave te Leiden.

Alle vlinders zitten met spelden in de houten achtergrond geprikt. De vlinderkast was stoffig en vuil. Enkele vlinders waren losgeraakt en lagen op de bodem van de baklijst. De houten achtergrond was bekleed met wit moiré-papier. De locatie van elke vlinder is nauwkeurig vastgelegd met foto’s en documentatie. De vlinders werden genummerd zodat na restauratie de plek van de vlinder in de bak weer terug te vinden was. Vervolgens zijn de vlinders losgehaald uit de baklijst, waarna de blaklijst schoongemaakt kon worden en de stukken los moiré papier gerepareerd en vastgezet konden worden.
De vlinders zijn afgestoft met kwastjes en sponsjes. Veel vleugels krulden omhoog. Om de vleugels te vlakken en het prachtige motief op de vleugels weer zichtbaar te krijgen zijn de vleugels gevlakt door ze te bevochtigen tussen filtreer papier. Vervolgens zijn ze gedroogd tussen stukjes vilt en mini knijpertjes. Bij sommige vleugels schilferde de verflaag. De schilfers zijn onder de microscoop met een verdunde lijmoplossing vastgezet. Na restauratie zijn alle vlinders op hun plek teruggezet.