Perkamenten charters en waszegels

Met enige regelmaat restaureren en conserveren we collecties charters. Vaak zijn de charters opgevouwen, hebben ze veel oppervlakte vuil en zijn er beschadigde waszegels. We voorzien de charters van de zogenaamde standaard 'charterberging'.

Met enige regelmaat restaureren en conserveren we collecties charters. Vaak zijn de charters opgevouwen, hebben ze veel oppervlakte vuil en zijn er beschadigde waszegels. We voorzien de charters van de zogenaamde standaard ‘charterberging’.

Restauratie
Allereerst vouwen we de charters uit als dit mogelijk is. Vervolgens worden ze langzaam bevochtigd in een kamer waarbij de luchtvochtigheid op kan lopen tot zo’n 80%. Hierdoor wordt het vaak stijve perkament zachter en kunnen we het charter uitvouwen om vervolgens tussen filtreerpapier, karton en planken onder bezwaar te vlakken. Tegelijkertijd worden de zegelstaarten ook gevlakt door deze tussen kartonnetjes te klemmen.

Vervolgens worden de waszegels schoongemaakt. Vaak moeten er ook enkele losse delen vastgezet worden. Dit gebeurt met op kleur gebrachte was en een miniatuur strijkijzer.