Goudleer in de slaapkamer van Jonker Louis van Heeswijk

Het goudleer van Kasteel Heeswijk lag al 19 jaar op zolder, toen de directeur Jacqueline Kerkhoff aan RNA de opdracht gaf om het te restaureren en in de kamer van Jonker Louis te monteren. Het 18de eeuwse goudleer met rode bloemenranken en bladeren versierd, lag uitgedroogd en onder het stof in een stellingkast opgeborgen. Gelukkig hadden de studenten van het SRAL in 1994 voor een uitstekende documentatie gezorgd tijdens het afhalen van het leerbehang. Het goudleerbehangsel is schoongemaakt en vervoerd naar het atelier van RNA.

In het atelier zijn alle gaten en scheuren gerepareerd met nieuw leer, dat geschalmd, gekleurd en van een blinddruk voorzien is om op het oude leer te lijken. Het behang was rond 1885 aangekocht door de jonker en in de kamer geplaatst; uit die tijd stamt ook de keuze voor de biezen met bolkopnagels die rondom het leer gemonteerd waren. De notenhouten kussenbetimmering die rondom het leer zichtbaar is, is waarschijnlijk een 19de eeuwse imitatie van een 17de eeuws origineel.

De flexibele ophanging die we voor het goudleerbehangsel ontworpen hebben, zorgt ervoor dat er lichte spanning op het leer staat, en tegelijkertijd dat het de natuurlijke rek en krimp van het leer opvangt. De klimaatinvloeden vóór en achter het leerbehang worden gemonitord.

Tijdens het ophangen van het goudleer is er een film gemaakt. Elizabet en Sonja zijn vanaf 2min15 aan het werk: