Drie Chinese rollen met houtsnede

Een drieluik, van de Chinese kunstenaar Fang Lijun. Het werk bestaat uit drie rollen met houtsneden op Chinees papier en vertoonde bruine vlekjes aan de achterzijde.
De Chinese kunstenaar Fang Lijun (1963) woont en werkt in Bejing. Dit werk uit 2006 bestaat uit drie grote rollen Chinees papier met daarop houtdrukken. De rollen werden door de eigenaar opgerold bewaard in plastic kokers. Deze kokers waren erg krap en de rollen raakten beschadigd tijdens het in- en uit halen. De plastic kokers bevorderden een microklimaat.

Alle prenten vertoonden gele verkleuringen en vlekken. Deze vlekken waren vooral aanwezig op de plekken waar verschillende lagen papier elkaar overlappen. Ze waren goed zichtbaar aan de achterzijde van de objecten. Aan de voorzijde waren de vlekken minder zichtbaar omdat ze afgedekt werden door de inktlaag van de houtsnede. De vlekken zijn ontstaan door de lijm die gebruikt is tussen de lagen papier en waren dus inherent aan het kunstwerk. Ze konden niet behandeld worden.

Op twee prenten werden verschillende vlekjes aangetroffen op de verf laag. De vlekjes bleken een uitbloei te zijn van de gele vlekken vanaf de achterzijde. De gele vlekken zijn waarschijnlijk ontstaan door de afbraak van de cellulose. Doordat de objecten opgerold waren is de achterkant in contact met de beeldlaag gekomen en hierdoor is er residu van de verkleuringen in het papier van de achterzijde op de voorzijde gekomen. Deze vlekjes zijn verwijderd met een droge penseel.

De berging van de rollen is verbeterd door een houten doos te laten maken (geïnspireerd op Japanse rollenberging) met een binnenwerk van linnen waarin de rollen veilig liggen.